DEMI MASA...

WATERSHOP - PEKAN

WATERSHOP - NENASI

DELIVERY 5 GELEN.....

ESAY PAYMENT....

SPENT98

WATERSHOP - MERCHONG, NENASI

HARGA-HARGA TERKINI.

 • HARGA FIBER TERKINI
 • ___________________
 • RM 780 HARGA TERMASUK PEMASANGAN
 • ___________________
 • Tuesday, September 29, 2009

  SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI


  Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


  Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah saw. Apakah (Amalan) islam
  yang terbaik ?

  " Engkau memberi makan dan memberi salam kepada orang yang engkau
  kenali dan kepada orang yang engkau tidak kenali "

  ( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

  Sempena hari raya ini, saya melihat ramai di antara kita yang bergembira. Apakah kita dilarang untuk bergembira. Tidak.. bahkan, jika betul caranya, gembira kita akan menjadi ibadah.

  Islam tidak pernah melarang umatnya berhibur, bersolek, mencari harta, bergaul, belajar, berbelanja dan sebagainya. Tetapi apa yang Islam ajar adalah supaya kita melaksanakan semua itu mengikut lunas-lunas agama Islam. Apa juga yang umat Islam buat ada panduan yang perlu diikut. Ini supaya kehidupan kita lebih selamat dan lebih teratur serta dapat membezakan di antara kehidupan orang Islam dan orang kafir. Dan yang paling penting ialah agar kita mendapat keredhaan Allah.

  Islam meraikan perasaan gambira yang ada pada manusia. Manusia boleh gembira. Cuma cara kita gembira perlu kita selaraskan mengikut apa yang telah Islam ajarkan.

  Islam bukannya "no, no, religion". Ia merupakan tunjuk ajar untuk kita lebih bahagia. Ini kerana tidak semua kebahagiaan dapat kita kecapi dengan cara yang difikirkan akal.

  Berapa ramai orang yang mencari bahagia dengan akal akhirnya menjadi gila dan hilang kebahagiaan. Ada yang membunuh diri, ada yang hilang ketenangan. Kita boleh melihat, berapa ramai penghibur yang tidak terhibur jiwanya. Dia menghiburkan orang lain, diri sendiri pun tidak terhibur.

  Oleh yang demikian, tidak rugi kita mengikut agama. Kadang kala ajarannya seolah-oleh berat untuk diamalkan tetapi setelah diamal terasa hikmahnya.

  Sempen hari raya ini, "betulkanlah yang biasa dan biasakanlah yang betul"...

  0 comments:

  Post a Comment

  ANDA MUNGKIN JUGA MEMINATI.....

  Blog Widget by LinkWithin
   
  There was an error in this gadget

  Followers